Acupunctuur en tui – na massage bij zwangerschap

Als iemand zwanger is, verandert er veel in het lichaam. Sommige vrouwen kunnen daardoor lichamelijk of geestelijk uit hun evenwicht raken. Dit leidt tot zwangerschapskwalen zoals misselijkheid, vermoeidheid, spanning en rugklachten.  Met acupunctuur/tui-na massage kan de balans in het lichaam op een natuurlijke manier hersteld worden, waardoor klachten kunnen verminderen of verdwijnen. Het is een goed alternatief voor medicatie en veilig voor de baby.

Zwangerschap is geen ziekte, maar met Traditionele Chinese Geneeswijze kun je bijkomende klachten voorkomen en verhelpen, zoals

 • misselijkheid*
 • oprispingen/boeren/brandend maagzuur
 • stuitligging*
 • pijn na bevallen
 • stimuleren van borstvoeding
 • slecht slapen*
 • vocht vasthouden
 • hoofdpijn
 • psychisch onevenwicht; angst/spanning/piekeren/irritatie/depressie
 • zwangerschapsjeuk
 • extreme vermoeidheid*
 • rug/schouder/bekkenklachten/ischias
 • carpaal tunnelsyndroom
 • aambeien
 • hoge bloeddruk
 • herstel na zwangerschap
 • littekenbehandeling na keizersnede

Uitwerking van aantal klachten:

Stuitligging

Als een stuitligging tijdig onderkend wordt, is er een vriendelijke en eenvoudige manier om de baby tot draaien of keren te bewegen. Door het verwarmen van een acupunctuurpunt met een smeulende kruidensigaar, een zgn. “moxa”- behandeling, wordt de baby beweeglijker terwijl de baarmoeder ontspant. Deze ontspanning biedt de baby de ruimte om een goede geboortehouding in te nemen.
Het is belangrijk dat deze behandeling plaatsvindt rond week 34, als er nog voldoende vruchtwater en ruimte is. Omdat er geen naalden bij deze behandeling gebruikt worden kan de partner van de zwangere thuis met de moxa doorgaan (na een praktijkinstructie van de acupuncturist).

Misselijkheid

De meest voorkomende misselijkheidoorzaak is ‘opstijgende maagenergie’. In het geval van een zwangerschap, betekent dit dat er te veel lichaamsenergie rechtstreeks naar de ontwikkeling van het kind gaat. Hierdoor raakt het lichaam uitgeput en is het niet (meer) in staat zijn eigen maagenergie te controleren. De energie stijgt op en veroorzaakt een misselijk gevoel. In het slechtste geval kan dit leiden tot overgeven. In de behandelingswijze voor deze kwaal, heeft de acupuncturist een tweeledig doel voor ogen. Door het toevoegen van energie wordt enerzijds uitputting tegengegaan en is het anderzijds mogelijk de maagenergie weer te controleren en stabiliseren.

Extreme vermoeidheid

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende klachten tijdens de zwangerschap. De groei van het kind kost energie en vaak is er sprake van vastzittende energie. Dit betekent een tekort aan energie en er vaak niet over kunnen beschikken. Acupunctuur kan helpen energie te voeden en vastzittende energie weer te laten stromen zodat de vermoeidheid afneemt.

Slecht slapen

Veel vrouwen hebben slaapproblemen tijdens de zwangerschap. Dat komt doordat er tijdens de zwangerschap veel verandert in hun energiehuishouding. De Traditionele Chinese Geneeswijze is erop gericht lichamelijke en geestelijke energie in balans te houden of te brengen. Daarom is acupunctuur effectief bij het behandelen van slaapproblemen tijdens de zwangerschap.

Een behandeling met acupunctuur/ tuina vult het tekort aan energieën weer aan, zodat er bij de slapeloze zwangere vrouwen overdag weer voldoende energie beschikbaar wordt. De overgang van yang (actie/overdag) naar yin (rust/’s nachts) vindt dan goed plaats, waardoor lekker slapen weer mogelijk is.

Sluit Menu