De winter en haar energie

De astronomische winter is dit jaar begonnen om 5.19 uur. De zon stond toen loodrecht boven de Steenbokskeerkring. 

Zo’n overgang van herfst naar winter is direct van invloed op ons lijf, onze gezondheid en hoe we ons voelen. Ook als individu worden we beïnvloed door woon/werkomgeving, voeding , klimaat, de seizoenen en dag- en nachtritme. Ik wil je met deze  nieuwsbrief een inkijkje geven in de “ geheimen” van de Traditionele Chinese Geneeswijze v.w.b. dit seizoen en haar energie.

Na een jaar van groei, bloei, rijpen en oogsten zijn we nu in de winter aangekomen. De energie van de winter lijkt voor de plantenwereld niet zo spectaculair. Het lijkt alsof er niet veel gebeurt, maar schijn bedriegt. Het is meer een innerlijk gebeuren. De energie heeft zich teruggetrokken  tot in het binnenste van de plantenwereld . Vanaf 1 januari kun je al iets van nieuw leven merken. Er is meer licht, de dagen lengen en de nachten worden korter. Een vogel zingt. Onder de aarde beginnen de bloembollen te zwellen en zaden te kiemen.

De energie van de winter is een soort ingehouden, drijvende energie; water energie van de nacht.

Niet te veel spektabel naar boven of naar beneden, maar een rustiger vaarwater met een diepe innerlijke activiteit. We trekken ons meer terug uit de dagelijkse activiteit en beslommeringen , maken ons onzichtbaar. In de winter laat je je yang rusten; de scheppende actieve kracht die je laat rusten  om sterkte te vergaren.

Winter = water energie = Nier                         

De winter is een Yinne tijd. Er is sprake van kou en korte dagen. Het is een periode van energie die naar binnen trekt. De natuur is in rust en dat zouden wij ook moeten zijn. Het seizoen van het latente leven, ondergronds in kiem gecondenseerd, tijdens de rustigste, koudste, donkerste periode van het jaar. In de kiem, onder de grond, zit het vuur, de levensvonk, te wachten op het einde van de winter, om de levenskrachten te bevrijden.

 De winter is bedoeld om uit te rusten, naar binnen te keren, reserve op te bouwen en kracht te verzamelen om in de lente weer vitaal te beginnen.

De Traditionele Geneeswijze legt verbanden tussen onder meer de seizoenen, ‘ natuurlijke elementen’, emoties, organen en weefsels in het menselijk lichaam. Deze samenhang is voortgekomen uit eeuwenlange observaties va de natuur, het weer, de seizoenen en de invloed daarvan op de mens. Zo wordt de winter geassocieerd met het natuurlijke element Water.

Water

Water is verbonden met de Nieren en de Blaas. In de Chinese Geneeswijze beschouwt men de Nieren  als de centrale bron van alle vitale levensenergie. De Nieren kunnen Qi opslaan als reserve, zodat deze in tijden van veel activiteit, groei, herstel of stress aangesproken kan worden. Met name tijdens de wintermaanden is het belangrijk de Nier energie te voeden en te beschermen. Nier energie raakt in deze maanden namelijk sneller uitgeput. Ouderdom hoort ook bij het element water.

In de Nieren* spelen zich zeer existentiële, ingrijpende dingen af.

Bij stoornissen in deze functiekring volgen vaak chronische, langdurige ziekten die een lange behandelingstijd vragen.

Het Chinese concept van de Nieren omvat niet alleen nieren en blaas, maar het hele urogenitale stelsel, de bijnieren, de voortplanting, groei en ontwikkeling, hoofdhaar, botten, de emotie angst  en oren. Kortom, de primaire bron van de menselijke vitaliteit, energie en warmte. Ons lichaam bestaat voor 60% uit water. Als we ouder worden (de winter van ons leven) beginnen we uit te drogen. Onze botten en haren worden brozer, onze huid verliest haar veerkracht, onze geest wordt minder flexibel. Soms komen dingen die in onze diepte lagen opeens ook meer aan de oppervlakte. De TCM reikt ons veel zaken aan om deze uitdroging binnen de perken te houden.

Uit balans

Wanneer het orgaansysteem van de Nieren uit balans is kan dat gevolgen hebben voor alle andere orgaansystemen. Symptomen die geassocieerd worden met Water in onbalans zijn: lage rugpijn, kniepijn en kniezwakte, blaasproblemen, vermoeidheid en kortademigheid, duizeligheid, tinnitus, doofheid, . Maar ook seksuele problemen, onvruchtbaarheid, angst, hoge bloeddruk en hoofdpijn in het achterhoofd, inflexibiliteit , winterblues en verzet tegen verandering. Uitputting kan ontstaan door langdurig te hard werken, te langdurige stress, angst en zorgen of wanneer het lichaam moet herstellen van een trauma of ernstige ziekte.

Angst
In gezonde toestand helpt angst ons om alert te blijven, om oplettend te zijn. In gevaarlijke omstandigheden kan constructieve angst ons gidsen door waarschuwingen, door ons moed te geven. Als Water in onbalans is, wordt angst een obstakel dat ons belemmert in onze bewegingen. Het kan zich dan manifesteren als chronische gespannenheid en ongerustheid, of als een intense fobie. In de TCG wordt gesteld dat overmatige angst de Nier-energie beschadigt,

Hoe blijf je nou gezond en vrolijk tijdens de winter? Wat te doen?

Mentaal/spiritueel

 • leer jezelf te accepteren. We hebben allemaal angsten, maar laat ze je niet belemmeren. Leer jezelf observeren zonder te oordelen. Zelfbewustzijn en zelfacceptatie maken dat je weer op een gezonde manier kunt bewegen.
 • neem ook tijd om ‘te luisteren’ en opnieuw op te laden. Luister naar je lichaam. Neem de tijd. Neem de rust. Zoek de stilte in jezelf. Daar vind je ook antwoorden. Vanuit de rust kun je luisteren. Naar anderen. Naar jezelf. Neem waar. Gedachten, gevoelens, dromen. Neem ze waar zonder te oordelen, zonder te analyseren. Wees niet bang voor je duistere kant, accepteer alle beelden en waarnemingen. Bekijk ze later nog eens rustig om te zien of er een innerlijke boodschap aan jou tussen zit.
 • koester jezelf. Stel je voor dat de ideeën en beelden die in jou zijn geplant, net als in een tuin, zullen ontspruiten in de lente. Koester de beelden van hoop, laat ze groeien, zich ontwikkelen, binnen in jou. Op een stille en natuurlijke manier, net zoals planten groeien.
 • probeer situaties tegemoet te treden met warmte, meegaandheid en zachtheid
 • stel makkelijk haalbare korte termijndoelen
 • bevorder het contact met je lichaam d.m.v. aardings- en ademhalingsoefeningen, yoga, Qi Qong, Tai Chi
 • geef geluid/uiting aan je angst en onzekerheid
 • rust regelmatig om je energie op te laden; leer jezelf om te zijn i.p.v. alleen te doen
 • zelfdiscipline; maak af waar je aan begonnen bent
 • zoek de warmte en beweeg (om stramheid en verkramping tegen te gaan)
 • doe concrete dingen (knutselen, schilderen, tuinieren)
 • aarden:  stampen, joggen, wandelen
 • slik vitamine D3 als de winterblues te veel worden

Voeding( algemeen)

Voed jezelf goed. Eet warm voedsel, (liefst 3 x per dag)en  drink voldoende lauw tot warm water (1 ½ -2 liter per dag). Winter haalt het vocht uit je lichaam.

Vermijd:

 • koude en afkoelende voeding (rauw, bevroren, zuur)*
 • koude drankjes met ijsklontjes.
 • rauwe voeding.
 • zuidvruchten en citrusvruchten.
 • melk- en melkproducten.
 • varkensvlees en worst.
 • alle vormen van toegevoegd suiker.
 • voeding die met de magnetron is klaargemaakt
 • alcohol

Geniet van:

 • verwarmende voeding, zoals vrijwel alle vis en schaal- en schelpdieren, sojabonen, erwten, linzen, tuinbonen en andere peulvruchten.
 • groenten: pompoen, wortel, bataat, alle koolsoorten, venkel en vele andere groenten.
 • soepen, gekookte, gestoomde, gestoofde bereidingen van voedsel
 • granen: gierst, rijst, amarant, maïs.
 • vlees: kip, rund en kalfsvlees.
 • fruit: zoete appel, dadels, vijgen, druiven, abrikoos, perzik, rozijnen, peer.
 • dranken: venkelthee, warm water
 • ‘ van nature ”  zoute voedingsmiddelen ,
 • Als er lange tijd teveel koude voedingsmiddelen zijn gebruikt raakt de Milt (lees spijsvertering) uitgeput. Het verteringsvuurtje wordt steeds zwakker. Gember is hierbij erg versterkend. Gember is echter zeer verwarmend en dient met mate te worden genomen.
 • En tot slot:
 • houd jezelf warm. In de TCM zegt men dat nek en schouders de ‘Wind-punten’ bevatten, waardoor pathogene ziekmakers van buitenaf – kunnen binnendringen. Bescherm die plekken dus, draag een das.

Gemberkompressen kunnen erg prettig zijn in de herfst en winter. Het zijn warme kompressen gedrenkt in gemberwater. Ze kunnen onder andere op de rug worden gelegd waardoor de warmte in het lichaam trekt.

Ik wens je bij deze fijne feestdagen toe en alvast een gezond, energiek  en sprankelend 2020 !

Hartelijke groet Anke Kruip

Sluit Menu